Επενδύσεις Μαμούθ από το Κατάρ

Πέρα από κάθε προσδοκία είναι οι επενδύσεις που προέρχονται από το Κατάρ και πιο συγκεκριμένα από τη βασιλική οικογένεια. Οι επενδύσεις σχετίζονται με τον τουρισμό και τον τομέα της ελληνικής φιλοξενίας, με κέντρο τους τη Ζάκυνθο. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ωστόσο, πρόσφατα είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με αντιδράσεις από τον κόλπο της Εκκλησίας. Φαίνεται όμως ότι η δικαστική οδός απέρριψε οποιοδήποτε αίτημα και οι επενδύσεις από το Κατάρ συνεχίζονται κανονικά.

Προφανώς και η περίπτωση της Ζακύνθου δεν είναι η μοναδική. Αντιθέτως, παρόμοιες επενδύσεις φαίνεται ότι γίνονται και σε άλλα νησιά. Ως παράδειγμα, η Κέρκυρα με το θρυλικό ξενοδοχείο Μιραμάρε έχει γίνει πόλος έλξης επενδύσεων και το εγχείρημα προχωρά χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό που ανησυχεί την τοπική κοινωνία ή μάλλον μέρος αυτής είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις στη Ζάκυνθο έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή γύρω από την παραλία Ναυάγιο.

Πρόκειται για την πιο ξακουστή παραλία του νησιού, ενώ προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση για το Ναυάγιο είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Μέσα από μία τόσο τεράστια επένδυση που θα ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια, είναι λογικό να προσελκυσθούν πάρα πολλοί επιπλέον επισκέπτες στο νησί. Όσο καλό και αν είναι κάτι τέτοιο για την τοπική οικονομία, εντούτοις το φυσικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτο να επιβαρυνθεί.

Από τη μεριά τους, οι υπεύθυνοι των επενδύσεων από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ είναι άκρως καθησυχαστικοί. Θεωρούν πως με την κατάλληλη μελέτη και με την τήρηση όλων των κανονισμών, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, σε κάθε περίπτωση, είναι ο ισχυρός και εντυπωσιακός αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια επένδυση στο νησί της Ζακύνθου και σε ολόκληρη τη χώρα. Τα οικονομικά οφέλη και η αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας αποτελούν τους δύο πυλώνες, επάνω στους οποίους χτίζουν τη δυναμική των επενδύσεων στο νησί και οπουδήποτε αλλού!