Η Μάστιγα του Μαύρου Χρήματος στους Τοπ Προορισμούς

Φαίνεται πως σε πολλά μέρη της Ελλάδας η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η μάστιγα του μαύρου χρήματος δεν έχει καταπολεμηθεί ακόμη. Ως εκ τούτου, πολύ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα υπερβολής που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Είναι εξωφρενικό πόσο υψηλά ποσά είναι σε θέση να ξοδέψουν ορισμένοι, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πρώτο τραπέζι σε ένα κοσμοπολίτικο κλαμπ ή για να απολαύσουν τη διαμονή τους σε μια υπερπολυτελή βίλα.

Οι φορολογικοί έλεγχοι είναι έντονοι και καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της κατανάλωσης, ιδιαίτερα σε τοπ προορισμούς διακοπών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται τα ξακουστά νησιά των Κυκλάδων Σαντορίνη και Μύκονος, όπως και η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Φυσικά, δεν είναι αυτοί οι μόνοι προορισμοί όπου παρατηρούνται φαινόμενα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος. Ωστόσο, αυτά είναι τα μέρη όπου η κατάσταση φαίνεται να έχει χτυπήσει κόκκινο!

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν, αν επιθυμούν να απολαμβάνουν την ιδανική σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Δεν είναι δυνατόν να ενισχύεται το μαύρο χρήμα, μέσα από την παντελή έλλειψη ελέγχων και φυσικά χωρίς να αποδίδεται στο κράτος το απαιτούμενο ποσοστό σε φόρους. Κάτι τέτοιο είναι ζημιογόνο για την εγχώρια οικονομία, ενώ τα ελλείμματα μετακινούνται σε άλλους τομείς. Άλλωστε, το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί από κάπου και επομένως πρέπει να δημιουργηθούν άλλες δίοδοι για να συλλεχθούν. Όμως, σε περιπτώσεις υπέρμετρης κατανάλωσης όπως στις κρατήσεις μιας πολυτελούς βίλας ή στην κατανάλωση της ακριβότερης σαμπάνιας, ο φόρος θα έπρεπε να πληρώνεται χωρίς κανένα δισταγμό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται σε νησιά και προορισμούς με μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, επαφίεται και στον καθένα η τήρηση της ευνομίας. Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση και από το τέλμα στο οποίο έχουμε μπει, ενώ παράλληλα δε βοηθάμε από μόνοι μας την κατάσταση με τις πράξεις μας.