Τι Συμβαίνει με τις Ξαπλώστρες στην Ελλάδα;

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις ξαπλώστρες. Σε κάθε παραλία, οι λουόμενοι είχαν στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν τις οργανωμένες δομές από μπαρ δίπλα στη θάλασσα και από άλλες επιχειρήσεις. Όμως πλέον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία επιχειρεί να φέρει τέλος στις διαμάχες που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα σε επιχειρηματίες και απλούς πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, πλέον γίνεται σαφές ότι η κάθε παραλία ανήκει κύρια και πρώτιστα στους πολίτες.

Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για επιχειρήσεις όπως τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τότε η απάντηση είναι απλή. Τώρα πια ο κάθε λουόμενος έχει δικαίωμα να αγνοήσει τις ξαπλώστρες και να απολαύσει το μπάνιο του ελεύθερα, δίπλα στο κύμα. Ακόμη λοιπόν και αν ένα ξενοδοχείο έχει δημιουργήσει ένα μπαρ δίπλα στην αμμουδιά με καρέκλες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι λουόμενοι διατηρούν το δικαίωμα να καθίσουν μπροστά από αυτές τις εγκαταστάσεις και να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Από την άλλη πλευρά, τα δικαιώματα δεν συνεπάγονται σε καμία περίπτωση την ασυδοσία. Αυτό σημαίνει πως κανένας από τους λουόμενους δεν έχει δικαίωμα να καταπατά την ιδιωτική περιουσία ενός επιχειρηματία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό ενός ξενοδοχείου ή ενός μπαρ, χωρίς να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν.

Αναφορικά με το όριο της κάθε ξαπλώστρας από το κύμα, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, αυτό ορίζεται στα 5 μέτρα. Συνεπώς, κάθε λουόμενος έχει την ελευθερία να απολαμβάνει την αμμουδιά ακριβώς μέσα σε αυτά τα 5 μέτρα. Από εκεί και πέρα, οι επιχειρηματίες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το χώρο σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις.

Μια τέτοια απόφαση κρίνεται φυσικά ωφέλιμη για το κοινό καλό των πολιτών. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από έναν άνθρωπο την απόλαυση του μπάνιου, ακόμη και αν η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ανθίσει στην περιοχή. Οι θάλασσες ανήκουν σε όλους και πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αυτές χωρίς περιορισμούς.