Η ιδιαίτερη σύνθεση του εδάφους στο νησί της Σαντορίνης υπήρξε καταλυτικός παράγοντας, ως προς την καλλιέργεια εξαιρετικών τοπικών προϊόντων. Στη Σαντορίνη μπορεί κανείς να βρει το πεντανόστιμο τοματάκι, μια ποικιλία τομάτας σε μέτριο μέγεθος με έντονη γεύση και μοναδικό άρωμα. Η κάπαρη, η λευκή μελιτζάνα και η φάβα αποτελούν λιχουδιές, για τις οποίες είναι ξακουστό το Kυκλαδονήσι. Όμως, ξεχωριστή σελίδα στην τοπική παραγωγή της Σαντορίνης αποτελεί χωρίς αμφιβολία το κρασί.

Υπάρχουν ποικιλίες σταφυλιού που μπορεί κανείς να ανακαλύψει στο νησί της Σαντορίνης και μόνο. Εξαιτίας της ηφαιστειακής ταυτότητας του νησιού, καθώς και των σπάνιων βροχοπτώσεων, οι ντόπιοι έπρεπε να προσαρμόσουν την καλλιέργεια των αμπελώνων. Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε μία ξεχωριστή τέχνη στη Σαντορίνη. Η τέχνη της αμπελουργίας είναι σαφώς ιδιαίτερη και προσφέρει ορισμένες από τις πιο εκπληκτικές ποικιλίες οίνου στον κόσμο.

Οι εξαγωγές κρασιού από τη Σαντορίνη αποτελούν απόδειξη της αξίας τoυ τοπικού οίνου. Στο νησί θα βρείτε ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το γλυκό Βινσάντο. Επίσης, για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού στο νησί, οργανώνονται εκδρομές στα οινοποιεία. Εκεί οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τον τόπο όπου γίνεται η ωρίμανση του κρασιού σε βαρέλια. Ύστερα, δοκιμάζουν τις θρυλικές γεύσεις των τοπικών κρασιών και τις συνοδεύουν με παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις που ξυπνούν τον ουρανίσκο.

Μέσα από την τεχνογνωσία αιώνων ολόκληρων, οι ντόπιοι παραγωγοί κρασιού έχουν πλέον δημιουργήσει έναν πραγματικό θρύλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γεύσεις του κρασιού τους δικαιώνουν, καθώς ακολουθούν μία παράδοση χιλιετιών που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Οι Έλληνες πάντοτε ήταν πρωτοπόροι στην παραγωγή οίνου και μέσα από τη συνέχιση αυτής της ιδιαίτερης μορφής τέχνης, οι Σαντορινιοί παραγωγοί εξακολουθούν να θριαμβεύουν.

Εξερευνήστε λοιπόν τα μυστικά της αμπελουργίας στη Σαντορίνη και δοκιμάστε γεύσεις φρουτένιες, μεστές και γεμάτες από την εκπληκτική νότα που προσφέρει η τεχνογνωσία τόσων αιώνων. Η παράδοση στα καλύτερά της!