Ένα από τα πρώτα πράγματα που φέρνει κανείς στο νου σε σχέση με τη Σαντορίνη είναι το ηφαίστειο. Πρόκειται σαφώς για το νησί με την ισχυρότερη ηφαιστειακή παρουσία διαχρονικά στην Ελλάδα. Το ηφαίστειο σε αυτό τον τόπο έχει πράγματι αφήσει το σημάδι του, έχοντας επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και έχοντας βοηθήσει στη διαμόρφωση της αρχαίας και σύγχρονης Ιστορίας.

Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το οποίο παρουσιάζει ακόμη και σήμερα ήπια δραστηριότητα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εγείρει ανησυχίες. Ωστόσο, υπογραμμίζει ακόμη πιο έντονα τη σημασία του ηφαιστείου για τη Σαντορίνη. Η μεγαλύτερη έκρηξη έλαβε χώρα περίπου το 1.600 π.Χ., επηρεάζοντας ακόμη και την Κρήτη, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι, ως απόρροια της λάβας και των αερίων που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου άλλαξε σημαντικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Σαντορίνη οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ηφαίστειο και τα νησάκια που συνθέτουν το Θηραϊκό αρχιπέλαγος. Υπάρχουν πλοία που διοργανώνουν εκδρομές καθημερινά, πολλά από τα οποία διαθέτουν γυάλινο πάτο για μια ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία στο βυθό της Σαντορίνης. Επιπλέον, υπάρχουν θεραπευτικά νερά πλούσια με στοιχεία του υπεδάφους για όσους επιθυμούν να βουτήξουν.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης τιμούν το ηφαίστειο, αναγνωρίζοντας τον έντονο αντίκτυπο που είχε σε ολόκληρη την Ιστορία. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, το ηφαίστειο έχει έντονη παρουσία και επιδρά στις ζωές των κατοίκων. Γι’ αυτό και κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνουν τα Ηφαίστεια. Πρόκειται για μια αναπαράσταση της ισχυρότερης έκρηξης διαχρονικά στο νησί της Σαντορίνης. Πυροτεχνήματα αναπαριστούν τη λάβα, ενώ όλοι οι ντόπιοι βγαίνουν με τις βάρκες τους σε μια προσπάθεια να τονίσουν τον πανικό που προκλήθηκε. Και η νύχτα φωτίζεται υπέρλαμπρα, με όλους να συμμετέχουν σε αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα.

Το ηφαίστειο είναι σίγουρα μια υπενθύμιση του μεγαλείου της φύσης. Στη Σαντορίνη η φύση δαμάστηκε όσο μπορούσε, ενώ όλοι υποκλίνονται στην παντοδυναμία της.